Šiuo metu Vokietijoje pats rudens gražumas – medžiai spalvoti, laukuose nuimamas paskutinis šių metų derlius, ankstyvi rytai ūkanoti, bet rūkus greitai išsklaido dieną sušildanti saulė. Beveik lietuviška kaima idilė, ar ne? Tik kad tikriausiai Lietuvoje jos mažiausiai ir matosi, o štai Vokietijoje gražusis rudens sezonas tikrai ilgesnis.
Kadangi gyvename apsupti laukų ir ūkių, į savo racioną įtraukėme nemažai rudens gėrybių, o ypač – įvairiausių moliūgų. Jų čia galima įsigyti tiesiog pakelėse. Štai mūsų kaimyninis ūkis moliūgus tiesiog sukrovė į vėžimą, pastatė dėžutę pinigams šalia ir paliko. Pasitikėjimas žmonėmis čia tikrai nemažas – vasarą taip pat buvo galima patiems prisiskinti šviežių gėlių ir susimokėti už jas įmetus pinigėlį į šalia paliktą dėžutę. Šveicarijoje ne kartą esu mačiusi taip pardavinėjamą sūrį, pieną, vaisius ir uogas.
O moliūgų rūšių pasirinkimas čia labai platus. Kartais tiesiog rizikuoju ir pasiimu kokį iki šiol nematytą moliūgą. Juk smagu eksperimentuoti! Šį kartą grįždami iš laipiojimo uolomis, sustojome dideliame ūkyje ir nusprendėme išbandyti JAV labai populiarų spagetti moliūgą (angl. spaghetti squash). Gaminau pirmą kartą, bet pavyko puikiai! Nors ir buvome abu alkani, vakarienei įveikėme tik du trečdalius čio moliūgo, tad likusį atvėsinau ir naudojau kaip labai gerą rytinės košės pagardinimą.
Moliūgą derinau su kitomis daržovėmis – labai norėjosi gryno ir lengvo patiekalo. Eksperimentas pasisekė su kaupu – tiek patiekalo vaizdas, tiek skonis labiau priminė prabangų restoraną nei namų virtuvę. O pagaminti buvo taip lengva!
Spaghetti moliūgas su pankolio ir trumų tyre bei juodosiomis pupelėmis ir purpurinėmis morkomis
Dviems asmenims reikės:
1 didelio spaghetti moliūgo
1 puodelio vandens
2 šalotinių svogūnų
skiltelės česnako
pusės didelio ar viso mažo pankolio
0,25 šaukštelio maltų kalendros sėklų
0,5 šaukštelio trumų aliejaus
druskos, pipirų
2 šaukštų lydyto sviesto (galima pakeisti rapsų aliejumi, jei norisi grynai veganinio varianto)
3 purpurinių morkų
puodelio iš anksto virtų juodųjų pupelių (galima naudoti konservuotas, kad būtų greičiau)
žiupsnio „Maldon“ druskos
- Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Moliūgą perpjaukite pusiau – atsargiai, moliūgas labai kietas, nesusižeiskite! Sėklas išimkite, puseles apvaliąja dalimi į viršų dėkite į kepimo indą ir apipilkite maždaug puodeliu vandens. Kepkite apie 40-50 min.
- Kol moliūgas kepa, susipjaustykite likusias daržoves. Ant šaukšto lydyto sviesto kepkite svogūnus, čenaką ir jiems parudavus – pankolį. Pankoliui suminkštėjus, į keptuvę berkite kalendrą, pipirus ir druską. Perdėkite į smulkinimui patogų indą ir supilkite trumų aliejų. Sutrinkite iki vientisos masės rankiniu smulkintuvu, tyrės konsistenciją reguliuodami įpildami šiek tiek vandens.
- Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė svogūnai ir pankolis, dėkite dar šaukštą lydyto sviesto ir kepkite griežinėliais supjaustytas morkas maždaug 7 minutes. Nepamirškite pamaišyti. Morkoms kiek suminkštėjus, berkite virtas pupeles, druskos ir pipirų, gerai išmaišykite ir leiskite viskam sušilti.
- Iškepusio moliūgo „vidurius“ išilgai braukite šakute – nuo moliūgo atskils makaronų formos moliūgo juostelės. Dėkite pageidaujamą kiekį moliūgo makaronų į lėkštę. Ant viršaus pilkite pankolio tyrę ir užbaikite užberdami morkų ir pupelių mišinių. Patiekite papuošę žiupsniu „Maldon“ druskos.