Negaliu patikėti, kad jau pats derliaus įkarštis, ir galiu maitintis tik daržovėmis, nes jų tiek, kad net norėdama tikriausiai viena lengvai neįveikčiau… Šiandien į darbą įsidėjau keturis pomidorus. Taip tiesiog, lyg obuolius įsimečiau į kurpinės kišenę. Ir nors dienų trumpėjimą jau skaičiuoju besikeičiančia saulės nusileidimo trajektorija tarp Vilniaus senamiesčio bažnyčių, laukti dar yra ko.
Atrodo, kad paskutiniu metu čia šneku tik apie naujienas, tad dėl viso pikto jau dabar paminėsiu, kad pokyčių bus. Kokių – dar kol kas neišduosiu, bet bus matyti jau kitame mano įraše. Tikiuosi, kad su rudeniu į blogą ateis ir koks reguliarumas, juk tikriausiai ne man vienai kyla klausimų, tokių kaip „ir vėl cukinijos?..“, „o ką šiandien daryti su pomidorais?“ ar „agurkas su medumi ar šaltibarščiuose?“.
Šį paprikų padažą užmačiau tuomet, kai lauke buvo daugiau nei 30 laipsnių, o apie orkaitę net mintis negalėjo kilti… Visgi ji kilo ir vieną be proto karštą savaitgalį nesugėjau savęs sulaukyti – būtinai turėjau išbandyti šį padažą. Darbe vis netyčia atvesdama šį tarp milijono kitų atverstų puslapių (aš taip mėgstu, artimi žmonės jau priprato), seilę varvindavau net tada, kai būdavau sočiai papietavusi. Šio padažo variacija buvo veganinė, aš ją kiek pakeičiau į vegetarinę, tolimesniems jūsų eksperimentams receptas taip pat atviras!
Vienas didelis pakeitimas, kuriam galiausiai ryžausi – tai pakeisti kukurūzų krakmolą ryžių miltais. Ryžių miltai taip pat puikiai veikia kaip standinanti priemonė ir yra tinkama tiems, kurie turi (dėl vienų ar kitų priežasčių) nusistatymą prieš krakmolą.
Padažo užteks keturiems arba dviems, mėgstantiems padaže paskandinti makaronus. Adaptuota iš minimalistbaker.com.
2 raudonųjų paprikų
1 nedidelio svogūno
3-4 skiltelių česnako
čili dribsnių
druskos, pipirų, prieskoninių žolelių
2 šaukštų ryžių miltų
75 gr grietinėlės (riebumas pagal skonį)
šviežių petražolių
1. Nepjaustytas paprikas, ketvirčius svogūno ir nuluptas česnako skilteles sudedu į 180 laipsnių orkaitę ir kepu apie 55-60 min, arba kol paprikos suminkštės, o jų odelė apskrus.
2. Išverdu makaronus pagal jų virimo instrukciją. Užpilu šiek tiek alyvuogių aliejaus ir uždengiu rankšluosčiu puode.
3. Paprikoms iškepus, dedu jas į stiklinį indą ir uždengiu maistine plėvele. Palaikau apie 10 min, kad paprikos atšaltų, o jų odelę būtų lengva nuimti. Nulupu paprikas ir kartu su keptais svogūnais, česnakais bei prieskoniais – čili, prieskoninėm žolelėm pagal skonį, gal net džiovintos paprikos milteliais, palieku vietos interpretacijai – viską sutrinu rankiniu trintuvu iki vientisos masės.
4. Sutrintą masę pilu į gilų storiadugnį puodą ir užkaičiu ant mažos ugnies. Ryžių miltus sumaišau su trupučiu šilto vandens ir šią košelę pilu į paprikų masę. Paskui keliauja ir grietinėlė – kaitinu, kol viskas ima tirštėti ir tuomet sumetu dar visai šiltus makaronus. Leidžiu viskam susimaišyti, bet neperkaitinu, padažą ir makaronus patiekiu maloniai šiltus su šviežiomis kapotomis petražolėmis.
Skanaus!