Pica su keptais špinatais ir porais

Daugiau niekada nebeužsakinėkite picos į namus! Tikriausiai tai tik atsitiktinumas, bet paskutiniu metu Facebook’e mačiau ne vieną nusiskundimą, kad į namus užsakyta pica neatitinka nuotraukos picerijos meniu. Be to, kai kurios picerijos visai nemažai “plešia” už vargiai sūriu, jei ir kuo daugiau, padengtą tešlos gabalą. Aš picos jau seniai neužsakinėju. Be to, įsidrąsinusi ir įsitikinusi recepto paprastumu, picą ant stalo dedu gana dažnai. O jei dar turėčiau picos akmenį… tuomet mane ir autentiško skonio patiekalą skirtų tik atstumas nuo manęs ir mano virtuvės.

Bet picos akmens nebūtina turėti, kad savaitgalio vakarais mėgautumėmės įvairiosiomis picomis. Tikiu, kad pica užsakoma į namus ne be priežasties – aš irgi mėgstu palepinti savo vidinį tinginį. Ypač tuomet, kai visa savaitė buvo darbinga ir geras nuovargis tik ir sako: “pakelk tą ragelį…” Bet tas tinginys nežino, ko jis prašosi. Iš tiesų nėra nieko lengviau nei pasidaryti picą pačiam namuose. Tešlos išminkymas – 5 minutės. Tešlą iškildom, iškočiojam, sumetam ingridientus ir kepam dar 10-15 min. Taip, taip trumpai. Tokiu menku darbu savaitgalio tinginys tikrai nesiskųs. O darbo dieną paruoštą tešlą galima kildinti šaldytuve – ji bus kaip tik paruošta, kai grįšite namo.

Šita pica ypatinga ir dar vienu aspektu. Noriu pasidalinti vienu patarimu su tais, kurie turi mažesnį biudžetą maistui ir užsakyta pica būtų kiek prabangesnis vakaro praleidimas, arba tais, kurie visuomet save pagauna sakydami: “bet juk šaldytuvas tuščias…” Puikiai žinau tiek pirmą, tiek antrą variantą, bet turiu ir slaptą ginklą – šaldytus špinatus. Labai universalus maistas tie šaldyti špinatai. Jei net namuose tik makaronų belikę, kameroje visuomet slėpsis bent šiek tiek šaldytų špinatų, tad padažas makaronams jau yra. Taip ir su šita pica – kai pagaunu save svarstančią, kur dingo visas maistas iš šaldytuvo, visuomet esu tikra, kad ant picos galėsiu uždėti iš kameros gelmių ištrauktų špinatų. Ir nereikės tuomet savaitgalinio tinginio verst iš namų, kad nubėgtų iki parduotuvės. Be to, turiu pripažinti, bet man špinatų ir porų derinys yra kažkas nerealaus.

Tad toks mano patarimas – visuomet turėkit šaldytų špinatų ir mėgaukitės savo darbo, gausia ir, šiuo atveju, pikantiško skonio pica.

Picos padui reikės:

1,5 miltų (aš įmaišau 0,5-1 puodelį rupių ar pilno grūdo miltų, su likusiu kiekiu paprastų)

0,5 arbatinio šaukštelio sausų aktyvių mielių

0,5 arbatinio šaukštelio druskos (galima didinti kiekį pagal skonį ir druskos “stiprumą”)

1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus

0,5 puodelio šilto vandens (galima truputį daugiau vandens dėti, jei tešla atrodo per kieta, svarbu, kad ji neliptų prie rankų)

Pomidorų padažui reikės:

jau paruošto pomidorų padažo iš stiklainiuko arba

4 valgomųjų šaukštų koncentruotos pomidorų tyrės

2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus

2 valgomųjų šaukštų vandens

1 valgomojo šaukšto balzamiko acto

truputį džiovinto čili pipiro

0,5 arbatinio šaukštelio džiovintos matos paprikos

pipirų, druskos, raudonėlio

“Ant viršaus” reikės:

1 poro

3-4 kubeliai šaldytų špinatų (galima naudoti šviežius, tuomet reikės gero maišo, tikriausiai apie 0,5 kg)

pora šauktų rapsų aliejaus

100-150 gramų sutarkuotos mocarelos

raudonėlio, baziliko ar kitų mėgstamų prieskonių

1. Tešlą padarau maždaug likus 2 valandoms iki to momento, kai jau norėsiu valgyti, kad ji spėtų iškilti. Sumaišau visus sausus ingirientus dubenyje, tuomet supilu aliejų ir vandenį, pamaišau šaukštu ir kišu pirštus minkyti. Kai tešla tampa daugmaž vientisa, iškrečiu ją ant stalo, pabarstyto miltais, ir dar paminkau gerai kelias minutes. Į dubenį, kuriame maišiau tešlą, įpilu dar truputį alyvuogių aliejaus, paskleidžiu jį ant dubens sienelių, išvolioju jame tešlą ir uždengiu dubenį maistine plėvele. Padedu dviems valandoms šiltoje vietoje.

2. Kai tešla iškyla, įjungiu orkaitę, kad įkaistų. Labai svarbu picos kepime yra labai labai karšta orkaitė. Maniškė laisvai pasiekia 300 laipsnių Celcijaus, tad tokioje temperatūroje ir kepu. Malkomis kūrenamos krosnies gal ir nepavyksta imituoti, bet karščio efektas picai yra stulbinamas. Temperatūra gali būti ir kiek mažesnė, bet nebijokit peržengt 250 laipsnių ribos.

3. Įjungusi orkaitę, supjaustau porus ir kartu su atšildytais špinatais metu juos į keptuvę. Kepu rapsų aliejuje ir paskaninu mėgstamais prieskoniais.

4. Jei neturiu jau paruošto pomidorų padažo, darau saviškį iš aukščiau išvardintų ingridientų. Viską sumetu į dubenėlį ir gerai išmaišau.

5. Iškočioju tešlą ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Tepu pomidorų padažą, paskirstau dalį tarkuotos mocarelos, dedu špinatų ir porų mišinį, paskirstau likusią mocarelą, paskaninu prieskoniais iš šaunu į orkaitę. Maniškėje pica iškepa per maždaug 9 minutes, stebėkite savąją! Pica bus iškepisi, kai sūris apskrus, o pagrindo kraštai gražiai paruduos.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrReddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *