Moliūgo ir rikotos virtinukai

moliugu-virtinukai

Šiuo met gyvenimas toks lėtesnis – anksti temsta, dienos šaltos, o savaitgaliai kiek nuobodūs. Pagrindinė priežastis to nuobodulio yra ta, kad lauke šaltuoju metų laiku nelabai randu ką veikti: laipioti uolomis jau per šalta, o sniego dar nėra, negaliu slidžių išsitraukti. Vis kurpiu mintį išnaudoti kokią sausą ir saulėtą dieną ilgesniam žygiui! Laiko dabar tikrai turiu nemažai ir jau pasiilgau to gero nuovargio, kurį suteikia ėjimas dešimtis kilometrų.

Taigi, gal ir galėtų būti šis laikas ne tiek ir daug lėtesnis nei, sakykim, vasara, kuri man visuomet yra pats sportinis sezonas. Net ir laipiojimo salėje pradėjau dažniau lankytis ir stipriau treniruotis, kad tik neduodie tas nuobodulys neapimtų ir nepasodintų ant sofos su sausainiais ir arbata visam žiemos sezonui. Kad ir kaip viliojančiai tai skamba, sulėtėjimas neturėtų virsti sustojimu – stovintys akmenys yra inertiški ir abejingi – jokių naujų idėjų, jokio judėjimo džiaugsmo, jokio gyvenimo.

Kai galvojau apie šiuos virtinukus, labai norėjosi suderinti moliūgo ir rikotos lengvumą su didelės energijos pliūpsniu. Panaudojau jau anskčiau orkaitėje keptą skalsų moliūgą (balsva odele, deja, niekaip nepamenu rūšies pavadinimo) – taip jau iš tiesų ne vieną patiekalą gaminau. Labai patogu moliūgą su visa žieve supjaustyti dideliais gabalais ir išsikepti orkaitėje (į kepimo indą įpylus šiek tiek vandens, kad moliūgas neišdžiūtų), o tada jau naudoti kaip garnyrą supjausčius mažesniais gabalėliais ar sutrynus kaip košės pagardinimą, pyragų ingredientą.

Moliūgo virtinukams reikės:

400 ml trinto kepto moliūgo

200 g rikotos (galima pakeisti varške, tik ją reikėtų pertrinti prieš maišant tešlą)

500 ml kvietinių miltų (gali prireikti daugiau arba mažiau – priklausomai nuo moliūgo sultingumo)

1 kiaušinio

žiupsnio druskos

1 a.š. džiovinto čiobrelio

  1. Moliūgo tyrę, rikotą, kiaušinį ir druską su čiobreliais gerai sumaišome dideliame dubenyje. Suberiame miltus ir po truputį maišome medine mentele – tešla turėtų likti gana lipni net miltams išsimaišius. Uždengiam tešlą ir paliekame 30 min. miltams išbrinkti.
  2. Užkaičiame didelį puodą vandens. Miltais pabarstome švarų paviršių ir ant jų išverčiame tešlą. Apibarstome ją miltais, kad neliptų prie rankų ir paviršių, ir padaliname į lygias keturias dalis. Kiekvieną dalį atskirai iškočiojame į ilgą, maždaug 2 cm storio „dešrą“ ir ją supjaustome 2×1 cm dydžio gabalėliais. Metame virtinukus į karštą vandenį ir verdame 3-5 min., kol iškils į paviršių.
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrReddit

4 comments

  1. Julija says:

    ar galima kvietinius miltus keisti avziniais, grikiu ar kukuruzu? Vengiu kvietiniu miltu

  2. Justė says:

    Moliūgas gal buvo kvapnusis? Angliškai butternut squash – https://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash. Vienintelis kurį žinau su balsva odele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *