Midijos baltame vyne

midijos_maziaucukraus

Pastaruoju metu man itin patinka eksperimentuoti su labai paprastais, greitai paruošiamais, bet skoniu sodriais ir prabangiais patiekalais. Todėl parduotuvėje pamačiusi šviežių midijų, receptas galvoje susidėliojo tarsi pats – rudeninės daržovės, baltas vynas ir skaniai apskrudusios bulvytės šalia.

bulves_maziaucukraus

Midijas gaminau pirmą kartą (išskyrus tąkart, kai fotografavome Balanso patiekalus ir su Martynu ruošėme jūros gėrybių troškinį), tad šiek tiek buvo neramu, ar pavyks. Pasirodo, lengviau ir būti negali. Midijos išsitroškina stebėtinai greitai, o pastarnokas ir saldusis pipiras gražiai papildė jų švelnų skonį. Siurbčioti midijas ir jų sultinį buvo tikras malonumas – sudorojom viską vienu prisėdimu, aišku, persivalgėm, bet turiu pripažinti, kad vakaras nuo to mažiau romantišku netapo.

midijos-su-bulvem_maziaucukraus

Dviems asmenims persivalgyti reikės:

1 kg šviežių midijų (bet iš principo tinka ir šaldytos – tokias Lietuvoje lengviau rasti)

1 šaukšto miltų

1 litro vandens

3 šalotinių svogūnų

1 skiltelės česnako

1 pastarnoko

1 saldžiojo pipiro

2 šaukštų lydyto sviesto

250 ml vyno

0,5 kubelio ekologiško daržovių sultinio

2 šaukštų šviežių petražolių (arba 1 šaukšto džiovintų)

druskos, pipirų

0,5 kg įvairių spalvų buvių – šiame recepte buvo naudotos „Hokaido“ purpurinės ir saldžiosios bulvės

1 šaukšto rapsų aliejaus

  1. Paruoškite midijas: į didelį puodą pilkite vandens ir šaukštą miltų bei pamerkite midijas pusvalandžiui – per tą laiką jos išsivalys geldelėse esantį smėlį ar kitus svetimkūnius. Midijos pamirkus, atrinkite plačiai išsiskleidusias midijas – jos nevalgomos. Iš kitų ištraukite „barzdeles“ – plaukelius primenančias midijų ataugėles, išlindusias iš geldelės šono.
  2. Įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimui bulves – supjaustykite šiaudeliais ir ištrinkite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Dėkite kepti 30 min.
  3. Smulkiais šiaudeliais supjaustykite svogūnus, česnaką, pastarnoką ir saldųjį pipirą. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir kepkite daržoves. Joms suminkštėjus, pilkite vyną ir midijas, pagardinkite prieskoniais, sultinio kubeliu. Jei midijos neapsemtos, galite įpilti dar šiek tiek vandens. Uždenkite ir leiskite midijoms troškintis 15 min.
  4. Patiekite su keptomis bulvėmis ir valgykite tiesiai iš puodo!
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrReddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *