Oho, kaip seniai rašiau! Bet tik dabar, jau praėjus vienam mėnesiui Lietuvoje, pradedu susiprasti, kas vyksta, sureguliuoti chaosą, kuris lydi tokius persikėlimus iš vienos šalies į kitą, ir po truputį grįžti į bent kiek normalesnį ritmą. Pririnkau jau krūvą visokių minčių, kurias norėsiu papasakoti per vasarą. Be to, vasara Lietuvoje tokia puiki, kad tų naujų minčių kaupsis nuolatos.
Tik grįžus į Lietuvą užpuolė šventės – Velykos, gimtadieniai, mamos diena ir daug nuostabių susitikimų su seniai matytais draugais. Valgyti gaminti net nebuvo kada, o pusryčiams ar pietums greitai susimesdavau ko skanaus iš šviežių daržovių, mano mėgstamų įvairiausių kruopų ir skaniosios lietuviškos juodos duonos iš Tymo turgelio.
Bet virtuvėje pastovėti šiek tiek teko – sesuo gimtadienio proga užsiprašė sūrio pyrago. Sūrio pyragą gaminu jau seniai, eksperimentavau su daugybe minkštųjų sūrių ir jų kombinacijų, bet sesers prašymas ne dėl tų sūrių atėjo. Dėl visko kalta mano Graham’s crackers lietuviškoji interpretacija ir sodraus skonio sūrio pyrago pagrindas. Man rodos, dar švęsdama savo dvidešimt-pirmąjį-ar-antrąjį gimtadienį komplimentų keptam pyragui susilaukiau būtent dėl to pagrindo.
Taigi, pasirodo, sugebėjau išrasti sūrio pyrago receptą, kur sūris negroja pirmu smuiku… Tačiau pagrindo prašoma kiekvienąkart padauginti, pastorinti ir niekaip negailėti. Avižiniai sausainiai yra šių komplimentų kaltininkai. Tikriausiai sunku patikėti, bet avižiniai sausainiai tinka sūrio pyragui idealiai – suteikia gilaus skonio pyrago pagrindui, puikiai derančio su švelniu sūrio skoniu.
Kai gaminau sūrio pyragą pirmą kartą, tuomet būdama dar tik pradedančioji kepėja, jauna ir menkai pasidairiusi po kitų šalių prekybos centrus ir kulinarines paslaptis, neturėjau žalio supratimo, kas yra Graham’s crackers. Truputį pasiieškojus internete, nusprendžiau, kad reikia tiesiog kietų sausainiukų. Išsirinkau avižinius ir nuo to karto nieko kito nenaudojau savo sūrio pyragams (išskyrus tuos kelis kartus, kai kepiau sūrio pyragus ne Lietuvoje – tais kartais rezultatas niekada iki galo netenkindavo).
Pastaba: Sūrio dalį šį kartą rinkausi tradiciškai niujorkietišką iš Smitten Kitchen, kur naudojamas neįtikėtinas kiekis filadelfijos sūrio, nors mėgstu į sūrio dalį įmaišyti iš kiek itališko “prieskonio” – rikotos ir/ar maskarponės, o kartais tiesiog pertrintos lietuviškos varškės! Paeksperimentuokite su sūriais, bet dėl avižinių sausainio pagrindo galite būti tikros – geresnio varianto nėra!
Sausainių pagrindui reikės:
300-350 gr avižinių sausainių
115 gr išlydyto sviesto
1 šaukšto cukraus
Sūrio įdarui reikės:
1,1 kg filadelfijos sūrio (arba sūrių mišinio, žr. pastabą truputį aukščiau)
0,5 puodelio cukraus (drastiškai sumažinau cukraus kiekį, juk daug smagiau, kai jis neužgožia subtilaus sūrio skonio)
3 šaukštųi miltų
1 arbatinio šaukštelio apelsino žievelės
1 arbatinio šaukštelio citrinos žievelės
5 didelių kiaušinių
2 didelių kiaušinių trynių
0,5 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto (arba vieno-dviejų lašų vanilės esencijos)
1. Pirmiausia pradedu nuo pagrindo – uždaru elektriniu smulkintuvu susmulkinu avižinius sausainius, juos sumaišau su lydytu sviestu ir cukrumi. Iškloju 23 cm skersmens apvalią skardą pagrindo mišiniu ir piršais apspaudžiu pagrindą ir skardos šonus (palieku maždaug 1 cm nuo viršaus be pagrindo mišinio, nes kepant jis visuomet kiek pasvyla).
2. Įšildau orkaitę iki 300 laipsnių karščio. Išsuku filadelfijos sūrį su cukrumi, įmaišau miltus, tarkuotas žieveles ir lėtai po vieną įmušu kiaušinius ir trynius, užbaigdama maišymą vanilės lašeliais. Maišydama visuomet žiūriu, kad į masę nepatektų per daug oro – tad ir maišymu nepersistengiu, užtenka tiesiog tolygiai paskirstyti produktus visoje įdaro masėje.
3. Supilu masę į paruoštą pagrindą ir šaunu į labai kaitrią orkaitę. Kepu 300 laipsnių temperatūroje kokias 8 minutes, o tada greit mažinu temperatūrą iki 95 laipsnių ir kepu dar valandą. Po šios valandos pyrago vidurys turi būti dar truputį liulantis, o spalva švelniai gelsva (nuotraukose matosi, kad truputį persistengiau su aukšta temperatūra, nors skoniui tai nė kiek nepakenkė). Iškepusį pyragą palieku šalti orkaitėje per naktį.
Nom nom!