Vienas nesėkmingas posūkis ir dviems savaitėms iškritau iš “vaikščiojančių” rato. Bet nieko nuostabaus: kai jau įsitikini, kad tos kelios valandos ant slidžių išmokė įvaldyti ir puriausią sniegą, labai lengva pervertinti savo jėgas ir pridaryti skaudžių klaidų. Vieną savaitę nė kojos nekėliau iš lovos, apie maisto gaminimą nebuvo nė kalbos. Šią savaitę jau drąsiau, tad ėmiausi patiekalo, kurio, žinojau, užteks bent kelioms dienoms, o sutaupytą laiką galėsiu skirti savo išsukto kelio treniravimui. Juk reikia greitai grįžti į aktyvų sportą ir išnaudoti tą nuotabų pavasarišką orą!
Indišką geltonųjų žirnių dalį pirmą kartą paragavau gana autentišką – kai jį gamino mano studijų draugė indė Simrita. Vėliau peržiūrėjau daugybę skirtingų dalio receptų – matyt kaip ir su mūsų tradiciniais patiekalais, kur kiekviena šeimininkė turi savo receptą, taip ir dalio gaminimo būdai ir ingridientai skyrėsi vienu ar keliais aspektais. Čia pristatysiu savąją versiją, išbandytą jau kelis kartus ir niekada nenuvylusią.
Viena bėda su dalio gamyba – jei neturi aukšto slėgio puodo, žirniai virs gana ilgai. Kita vertus, užtenka puodą uždėti ant mažos ugnies ir pirmą kartą patikrinti po gero pusvalandžio, kitąkart dar po keliolikos minučių. Tad darbo nedaug – truputį daugiau laukimo. Bet tą atsveria skonis! Sakyčiau, tobulas receptas tiems, kurie gamina kelioms dienoms ir mėgsta pasišildyti, nešasi dėžutę maisto su savim į darbą ar mokslus, o galiausiai, tai puikus draugų susibūrimo patiekalas, kai dalį ir indišką naan duonelę galima dalintis dideliame būryje. Aš savąjį dalį pasidalinau su labai alkana antrąja puse, o užteko ir šiandienos pietums.
Geltonųjų žirnių daliui reikės:
2 puodelių geltonųjų skaidytų žirnių (išmirkytų per naktį ar bent 8 val., labai patogu sumesti žirnius į vandenį prieš išeinant į darbus ar mokslus)
2 šaukštų aliejaus
1 svogūno
3 puodelių vandens
1 pomidoro
1 šaukšto tarkuoto šviežio imbiero
1 šaukšto maltos džiovintos ciberžolės prieskonių (kartą gamindama neturėjau ciberžolės, tad pakeičiau ją į kario mišinį, kurio sudėtyje buvo ciberžolės, skonis buvo fantastiškas)
½ arbatinio šaukštelio džiovintų čili pipirų (galima mažiau/daugiau, kiekvienam pagal skonį)
truputį druskos
pundelio šviežios kalendros
Aromatiniam aliejui reikės:
4 šaukštų aliejaus (galima pakeisti į ghee sviestą)
1 arbatinio šaukštelio kumino sėklų (kartą neturėjau kumino sėklų, tai pakeičiau maltu kuminu, buvo labai gerai)
5-6 skiltelių česnako
1 arbatinio šaukštelio maltos džiovintos ciberžolės
Patiekimui: virtų ryžių, indiškos naan duonelės, šviežios kalendros
1. Dedu didelį puodą ant viryklės, įpilu aliejaus ir įkaitinu. Supjaustau svogūną kubeliais ir metu į puodą, pakepu, kol pradeda gelsti.
2. Tuomet perplaunu išmirkytus žirnius ir pilu į puodą kartu su 3 puodeliais vandens.
3. Supjaustau pomidorą (didesnėmis skiltelėmis, jei noriu vėliau išminti skūreles, mažesniais kubeliais, jei skūrelės manęs neerzina) ir sumetu į puodą kartu su tarkuotu imbieru, druska, ciberžole ir čili daugmaž tuo metu, kai vanduo su žirniais pradeda virti. Užstatau laikrodį bent pusvalandžiui ir palieku burbuliuoti ant mažos ugnies.
4. Po pusvalandžio patikrinu žirnius, jei dar kieti ir nepradeda byrėti ir panašėti į košelę, uždedu dar 15-20 min laikrodyje. Jei turėčiau aukšto slėgio puodą, viskas truktų žymiai greičiau, bendras virimo laikas sutrumpėtų iki 15 minučių.
5. Kai žirniai jau minkšti ir pradeda prarasti savo formą, susmulkinu šviežią kalendrą ir sumetu į puodą.
6. Tuo pat metu pradedu ruošti aromatinį aliejų: pilu aliejų į keptuvę ir gerai įkaitinu. Sumetu kumino sėklas, ir pakepu, bet atsargiai žiūriu, kad nesudegtų.
7. Susmulkinu česnaką ir kumino sėkloms patamsėjus metu česnaką ir ciberžolę į keptuvę. Kepu, kol česnakas pasidaro traškus.
8. Galiausiai suverčiu visą keptuvės turinį į košelę primenančius žirnius, gerai išmaišau, surankioju pomidoro skūreles, jei jos mane erzina, ir patiekiu kartu su virtais ryžiais ar naan duonele.
Pastaba: aš mėgstu, kai dalis būna gana tirštas. Tačiau pageidaujant kiek skystesnio varianto, bereikia tik atitinkamai pridėti vandens daliui bebaigiant virti.
Skanaus!