Grikių košė su baravykais

image

Welcome to a home of a workaholic! Aš kartais ir pati savimi stebiuosi, kaip sunkiai pasakau „ne“ darbams, projektams ar daug laiko ir protinės energijos reikalaujančioms veikloms. Nes man patinka viskas! Be darbo neįsivaizduoju savo gyvenimo – tai nebūtinai turi būti darbas ofise, nors šiuo metu turiu ir tokį bei juo mėgaujuosi. Tai gali būti festivaliai, bendri projektai su keisčiausiomis veiklomis užsiimančiais žmonėmis ar įvairūs rašymai, o gal net savarankiškai susiorganizuotos studijos.

image

Aitvaro gaudymas

image

Nidas purvs arba kitaip dar viena pelkė mūsų sąraše

image

Grilio bandymai

Jau vasaros šiemet mačiau nedaug, bet pirmosiomis rugsėjo dienomis pavyko dar nugriebti truputį saulės, jūros ir miško. Į Lietuvą buvo parsiradęs mano vyras, tad išvažiavome į Lietuvos-Latvijos pasienį, į nedidelį kaimą Nida, kuriame jūra buvo taip arti, kad pasidarę savo tradicinės avižinės košės su džiovintais abrikosais ir chia sėklomis eidavome pusryčiauti į paplūdimį. Taip pat sukorėme pėsčiomis viso 20 km paplūdimiu pirmyn-atgal iki Papės, kurioje neradom jokio maisto, nors taip norėjosi rūkytos žuvies.

image

Stebuklingoji pievelė su bene 30-čia baravykų vienoje vietoje

image

Užtat miškas savo gėrybėmis mus šiemet palepino. Nuomuojamo namelio šeimininkas prasitarė apie baravykais gausų mišką netoliese, tad mes nieko daug nelaukę ir išdūmėm. Ėjom jau visai įdienojus su tikslu parsinešti kokius 6 gražuolius, kad būtų ką vakarienei pasigaminti. Radome 66 per 1,5 val. ir negalėjome patikėti savo akimis. Visi tobulai gražūs, beveik nesukirmiję. Tiesiogine to žodžio prasme prišienavome ir kazlėkų gerą pusę maišo – daugiau nebuvo kantrybės, nors grybų galo nesimatė.

image

image

Taip ir praleidome trumputes atostogas tvarkydami, virdami ir džiovindami grybus. Didžiausius baravykus (išmanusis internetas sakė, kad peraugusius ir šiaip neišvaizdžius geriausia džiovinti, mat šie daugiausia skonio ir kvapo turi) džiovinome specialioje džiovyklėje, net kėlėmės 2 val. nakties, kad pakeistume partijas. Buvo labai smagu nesusišnekėti užsimiegojus, o po to ryte juoktis viens iš kito, kad nesąmonių vidury nakties prišnekėjom bedėliodami plonai plaustytus baravykų griežinėlius.

image

image

Tik grįžę į Vilnių įsiliejome į Vilnius Street Art festivalį ir laisvo laiko turėjome tiek mažai, kad į virtuvę beveik nedrįsau eiti – tik vieną dieną užsimaniau naminio pomidorų padažo, kuris netikėtai pranoko visus lūkesčius. Nežinau, ar verta dalintis receptu, nes kažkodėl įtariu, kad nerealaus skonio šaltinis buvo naminiai močiutės pomidorai ir paprikos. Užtat mėgavomės puikiomis sriubomis The Great Tit maisto furgonėlyje. Ir nors jie prasitarė, kad be festivalio menininkų ir organizatorių ar jų draugų miestiečiai į rimtą gatvės maistą dar kol kas žiūri kreivai, aš turiu vilties, kad šiems vyrukams pavyks pakeisti nusistovėjusį požiūrį.

image

The Great Tit furgoniukas

image

M-City ant Profsąjungų rūmų

image

Aryz ant Dainavos g. 5 namo sienos

image

Ernest Zacharevic po Liubarto tiltu

O dabar aš jau back to business. Ruduo nusimato net darbingesnis už vasarą ir aš vis laukiu, kada gi pasieksiu tą ribą, kai paroje pritrūks valandų ar smegenų jėgų. Šį kartą labai trumpas ir be galo paprastas receptas, bet mums jis buvo šių kelių intensyvių savaičių hitas. Jei dar turit prisišaldę ar prisimarinavę baravykų, nelaukit žiemos, traukit juos lauk tuojau pat! Deja, nuotraukų iš šio stebuklingo patiekalo neišliko, tik neišdildomi prisiminimai…

image

Švieži spalvingi močiutės burokėliai pusryčiams

Grikių košė su baravykais

Dviems asmenims reikės:

¾ stiklinės virtų baravykų (patikslinimas: jei turite šviežių baravykų, jokiu būdu jų nevirkite, o tik lengvai apkepkite sviestuke! Mes turėjome virtų, likusių nuo marinavimo, tuos ir naudojom)

1 šaukštelio sviesto

1 stiklinės grikių

1,5 stiklinės vandens

druskos pagal tai, kokio sūrumo grybų turite

šviežiai maltų pipirų

šviežių kapotų petražolių

Supilu į puodą grikius, vandenį ir truputį druskos, verdu ant mažos ugnies, kol grikiai tampa minkšti, o vanduo išgaruoja.

Įkaitinu keptuvę, įmetu sviestą ir trumpai pakepinu virtus (arba šviežius!) baravykus, o visai netrukus suberiu ir grikius, papipirinu bei gerai viską išmaišau.

Dedu į dubenėlius, pabarstau petražolėmis. Skanaus!

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrReddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *