Graikinių riešutų pyragas su špinatais ir grybais

grybaisuspinatais

Kiekvienas Kalėdas vis tas pats – per daug maisto ir per mažai vietos skrandyje? Jau kelintas Kalėdas stengiuosi tokio jausmo išvengti paruošdama kokią lengvesnę alternatyvą – tai kruopos su daržovėmis, tai pasiūlymas šeimynai vietoj 12 patiekalų pasidaryti naminių sušių lėkštę, tai kokia lengvų salotų su saulėgražų daigais idėja.

Šiemet siūlau išsikepti šventiškai atrodantį, bet labai lengvą – tiek gaminimo, tiek skrandžio užpildymo prasmėmis – pyragą-kišą: lengviau be kiaušinių užpilo, šiek tiek sunkiau su kiaušinių užpilu tradicinio kišo variantu.

Visgi šiame pyrage dėmesį labiausiai patraukia tešla – daryta iš pilnagrūdžių miltų su graikiniais riešutais, iškepusi ji tampa traški ir burnoj tirpstanti su lengvu riešutų poskoniu, kuris puikiai sužaidžia su pyrago įdarui naudojamoms voveraitėms (voveraičių ir baravykų derinys būtų iš viso dieviškas). Tad jei turit kur tamsiam skladuke besislepiančių džiovintų arba konservuotų grybų – traukit juos ir dėkit ant Kalėdų stalo.

Graikinių riešutų pyragui su špinatais ir grybais reikės (4 asmenų porcija):

100 g graikinių riešutų

200 g pilno grūdo kvietinių miltų

60 g sviesto

1 kiaušinio

žiupsnio druskos

1 šaukšto lydyto sviesto kepimui

1 šalotinio svogūno

trečdalio poro

300 g šviežių špinatų

1 raudonos pailgosios paprikos

100 g pievagrybių

100 g konservuotų voveraičių (galima pakeisti džiovintomis voveraitėmis ir grybais, išmirkytais prieš gaminant)

džiovinto čiobrelio ir raudonėlio

druskos ir pipirų

1 šaukšto smulkiai tarkuoto parmezano

+ Kišo variantas:

3 kiaušinių

50 g tarkuotos mocarelos

  1. Gaminame tešlą: graikinius riešutus lengvai paskrudiname įkaitintoje keptuvėje ir paskrudusius susmulkiname iki grubių miltų rankiniu smulkintuvu. Graikinių riešutų miltus, pilno grūdo kvietinius miltus ir žiupsnį druskos rankomis ištriname su sviestu, kol susidarys rupūs trupiniai. Įmušame kiaušinį ir išminkome rankomis vientisą tešlą – ji turėtų išeiti gana sausa. Iškočiojame ir išklojame apvalaus torto formą taip, kad uždengtų ir kraštus.
  2. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
  3. Ruošiame įdarą: keptuvėje kepame svogūną ir porą, smulkiais gabalėliais supjaustytą papriką ir pievagrybius (jei naudojate džiovintus grybus – juos kepame kartu dabar, konservuotus įdėsime vėliau). Daržovėms suminkštėjus, dedame šviežius špinatus ir kepame, kol visi „išsileis“. Beriame prieskonius ir galiausiai konservuotus grybus, jei juos naudojate. Viską gerai išmaišome ir dedame į paruoštą tešlos indą.
  4. Jei darote kišo variantą: išplakite kiaušinius ir sumaišykite su tarkuotu sūriu. Užpilkite pyrago įdarą ir šiek tiek pakratykite, kad kiaušinis susidertų į įdarą.
  5. Užlenkiame iškilusius pyrago tešlos kraštus ir kepame apie 30-40 min įkaitintoje orkaitėje.
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrReddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *