Pagaliau į Lietuvą ateina falafelių mada. Net neįsivaizduojat, kaip aš jos laukiau! Taip, nemažai įdomių ir tradicinei lietuviškai virtuvei nematytų patiekalų aš pasigaminu pati, bet aš taip pat labai mėgstu ragauti kitų pagamintą maistą, išbandyti naujas maitinimo vietas ir atrasti įkvėpimo jose.
Šią vasarą ne kartą gaminau falafelius – kartais sėkmingai, kartais nelabai. Bet dar daugiau kartų falafelius valgiau pačiose neįtikėčiausiose vietose – vidury miško festvalio metu, be galo karštą dieną Naugarduko gatvėje ar dvi dienas iš eilės toje pačioje vietoj, nes falafeliai man patinka tiesiog taip labai.
Namuose falafelius aš gaminu šiek tiek kitaip, nei tradiciškai įprasta – aš jų neverdu aliejuje, bet kepu orkaitėje. Taip mažiau vargo, greičiau ir žymiai sveikiau. Kita vertus, orkaitėje falafeliai tampa truputį sausesni nei verdant aliejuje – bet įtariu, kad čia receptūros klausimas, kurį tikrai žadu išspręsti artimiausiu metu nepailstančiais bandymais ir falafelių valgymais.
Sekdama kitus pasaulyje populiarius maisto blogus – o ypač Sprouted Kitchen – pasigavau idėją į falafelius primaišyti įvairių riešutų ir sėklų. Mano absoliutus favoritas yra Sprouted Kitchen falafeliai su pistacijomis, kuriuos gaminau jau nesuskaičiuojamą kiekį kartų. O kadangi paskutiniu metu mane buvo visai „užnešę“ ant anakardžių (kadaise buvau jais labai apsinuodijusi ir nevalgiau gal kokius 10 metų, tad dabar be galo džiaugiuosi vėl galėdama jais mėgautis), šiam receptui eksperimentavau su jais ir chia sėklomis.
Apie 20 nedidelių falafelių reikės:
2 puodelių virtų avinžirnių (arba iš skardinės)
3/4 puodelio anakardžių
Gero pundelio mėtų, krapų, petražolių, raudonėlio ar kitokių šviežių žolelių pagal skonį
2-3 skiltelių česnako
pusės galvos nedidelio svogūno
3 šaukštų chia sėklų
keletos žiupsnių čili dribsnių (pagal skonį)
2 šaukštų tahini (sezamų pastos)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
Daržovių, padažų (guacamole, humusas, jogurtas su žolelėmis ir tahini bei citrina čia puikiai tinka) ir kitų gėrybių, su kuriomis norisi falafelių.
1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Padengiame kepimo skardą kepimo popieriumi ir lengvai patepame jį aliejumi.
2. Anakardžius, šviežias žoleles, česnaką ir svogūną sumetame į smulkintuvą ir smulkiname iki rupių, bet nedidelių gabalėlių. Į tą patį indą sumetame avinžirnius, pamaišome šaukštu masę, kad pasiskirstytų tolygiai riešutai su žolelėmis ir dar kartą smulkiname viską, kol visi avinžirniai atrodo praėję pro peilius.
3. Iš smulkintuvo išimame peilius ir į riešutų-avinžirnių masę suberiame chia sėklas, čili dribsnius, druskos, pipirų bei supilam tahini ir alyvuogiu aliejų. Rankomis gerai išmaišome masę ir formuojame rutuliukus.
4. Kepame orkaitėje apie 15 minučių (galima vidury kepimo juos apversti, kad tolygiai pusės apskrustų, bet aš nesismulkinu).
Skanaus!