Šiandien pas mus pila lietus ir žaibuoja (taip, žinau, kad dar tik vasaris, bet Šveicarija vis dar nenustoja stebinti), bet jau ryt krausimės kuprines ir eisim į kalnus nuotykių ieškoti. Laukia ilgasis savaitgalis, kurio meniu jau sudarytas iš slidinėjimo, laipiojimo ir visokeriopo atsipalaidavimo. Tačiau šiandien užsidariau visai dienai virtuvėje – sportuodama lauke labai greitai išalkstu, mano antroji pusė apetitu irgi nesiskundžia, tad pasiruošti net kelioms dienoms gamtoje norėjosi iš anksto, kad netektų graužti kur pakelėj nusipirkto sausainio.
Į gamtą jau ne pirmus metus tempiuosi savadarbius desertus iš avižų – taip ir saldus dantis patenkintas būna, ir yra iš ko jėgų semtis. Savo avižinius sausainius, pažadu, kada pristatysiu, o dabar papasakosiu apie rytojaus saldų užkandį – avietinius avižų batonėlius. Beje, šie tinka ir tiems, kurie nežada niekur kojos iš namų kelti šį savaitgalį – dar šiltas ir minkštas gabalėlis šio skanumyno tikrai atstos pyragą, o ir graužt savęs dėl saldumynų meilės nereikės, viskas čia pakankamai sveika.
Receptą adaptavau dėdama žymiai mažiau cukraus (kaip visuomet) bei keisdama kelis kitus ingridientus. Tačiau cukrus čia svarbus, mat naudojau ne bet kokį. Dalį skonio batonėliuose sudaro nevalytas tamsusis cukrus. Aš naudojau sausąjį “Jacutinga”, tačiau tinks ir kitos tamsiojo cukraus rūšys. Kartu su cinamonu ir vanile čia cukrus sudaro labai viliojantį skonio derinį ir puikiai tinka prie aviečių. Galiausiai, juk svarbiausia to cukraus nepadauginti, bet galime jam leisti prisidėti prie skonio!
Avižiniam pagrindui reikės:
1 puodelio pilno grūdo miltų
½ puodelio baltų miltų
½ puodelio tamsiojo cukraus
1 ½ puodelio smulkių avižų (jei avižos tiesiog suplotos, bet nesmulkintos, tuomet rekomenduoju jas trumpai pamalti ar kitaip sutrupinti)
¾ arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
170 gramų sviesto
2 valgomieji šaukštai linų sėmenų
Aviečių įdarui reikės:
455 gramų šviežių arba šaldytų aviečių
2 valgomųjų šaukštų tamsiojo cukraus
1 valgomojo šaukšto tarkuotos citrinos (ir apelsino) žievelės
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
2 valgomieji šaukštai miltų
¼ puodelio (60 ml) šviežių citrinos sulčių
2 valgomieji šaukštai (30 gramų) sviesto
1. Prieš pradedama gaminti, įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių ir iškloju stačiakampę formą kepimo popieriumi taip, kad iš dviejų kraštų popieriaus šiek tiek išlįstų – taip bus patogiau išimti batonėlius.
2. Tuomet ruošiu avižinį pagrindą. Dideliame dubenyje sumaišau miltus, cukrų, avižas, druską ir kepimo miltelius. Sviestą supjaustau nedideliais kubeliais ir metu į dubenį pas miltų-avižų mišinį. Rankomis minkau, kol visi sausi ingridientai pasidengia sviestu ir pradeda formuotis kelių milimetrų skersmens tešlos trupiniai.
3. Atidedu 1 puodelį (jei kelpimo skarda didesnių matmenų – 1 ½ puodelio) tešlos, kurį sumaišau su linų sėmenimis. Likusia tešla tolygiai iškloju kepimo skardą ir įdedu į orkaitę 13-15 minučių.
4. Kol batonėlių pagrindas kepa, imuosi aviečių. Kadangi manosios buvo šaldytos, sumečiau jas į puodą, pastatytą ant mažos ugnies, ir sumaišiau su visais aukščiau išvardintais ingridientais. Leidau kiek išsileisti aviečių sultims ir pakankamai įšilti puodui, kad sviestas ištirptų. Jei naudočiau šviežias avietes, tuomet išlydyčiau sviestą ir leisčiau jam kiek atvėsti, sumaišyčiau su sausais ingridientais ir užpilčiau ant aviečių, kad visos švelniai pasidengtų.
5. Kai pagrindas jau atbuvo orkaitėje savo laiką, jį atvėsinu, ant viršaus pilu paruoštą aviečių įdarą ir barstau atidėtus tešlos trupinius. Vėl šaunu viską į orkaitę ir kepu dar 35-40 minučių.
6 Valgyti galima jau šiltą, dar net neiškėlus kojos iš namų, tuomet tešla dar būna gana biri, arba pjaustyti į patogaus dydžio batonėlius jau šaltą ir dėtis į lauknešėlį bei mėgautis gamtoje.
Adaptuota iš smittenkitchen.com